LBG-Lastbilar ger renare transporter

07 jul 2021

Sedan i juli används två LBG-lastbilar för distribution av livsmedel till dagligvaruhandel och restauranger i Jämtland och Härjedalen. 

LBG (flytande biogas) är ett förnybart bränsle särskilt anpassad att fungera som hållbart drivmedel för tunga transporter. 

– Vi vill erbjuda våra kunder utsläppsfria transporter. Just nu pågår ett intensivt arbete att successivt fasa ut våra befintliga dieselfordon och ersätta dem med fordon som går på förnybara drivmedel till exempel flytande biogas och etanol, säger Jon Widell, VD på Kyl- och Frysexpressen Nord AB. 

Fördelarna med flytande biogas är många. Gasen är helt förnybar, miljövänlig och kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med fossila bränslen. Biogas i flytande form har dessutom mindre volym, vilket gör den enklare att både frakta och lagra.

– Förutom de två LBG-lastbilarna i Jämtland/Härjedalen har vi en LBG-lastbil i Umeå samt en etanolbil i Sundsvall. 2022 kommer ytterligare fordon att bytas ut mot miljövänligare alternativ. Sen ökar takten under kommande år. Att kunna erbjuda hållbara transporter är en överlevnadsfråga, både för vår planet och för oss som företag, säger Martin Bylund, hållbarhetssamordnare på Kyl- och Frysexpressen Nord AB.